søndag 25. september 2011

Lav valgdeltagelse

Vi er akkurat ferdig med kommune og fylkestingvalget her i landet. Mange har fått fornyet tillitt, nye mennesker er kommet til og lokalmakten har flyttet seg fra høyre til venstre eller omvendt. Valgdeltagelsen i landet var på lave 62,5%. Det vil si at nesten 40% av de myndige i Norge valgte å sitte hjemme og ikke stemme. Før valget snakket mange om at det kanskje ville bli en «utøya-effekt», at flere unge ville engasjere seg og stemme. Slik ble det altså ikke. Det Jeg lurer på når jeg leser tallene fra årets valg er; hva er det som får folk til å ikke stemme?

VG har etter valget lagt ut en protokoll der de som ikke stemte under årest valg kan skrive inn hvorfor de valgte og ikke stemme. Jeg har lest gjennom en del av de svarene som har kommet inn. Det er tydelig at politikerforrakten er stor og at kunskapen ar lav. Dette synes jeg er skremmende. Politikerforrakten kan jeg forstå. Men at kunnskapen er lav, synes jeg er verre. Men hva kommer den lave kunnskapen av? Er det for dårlig opplæring om politikk i skolen? Er det media sin feil? Eller er folk rett og slett for late til å selv oppsøke og lese om politikken i landet?

Selv mener jeg at samfunnsopplæringen i skolen er for dårlig. Slik det fungerer på norske videregående skoler idag, har elevene kun samfunnsfag det første året, da de er 16 år. De to siste årene er det ingen fag som forteller elevene om de ulike partiene og hvordan politikken fungerer. Når elever da skal velge når de er blitt 18 år, er det to år siden de sist hadde samfunnsfag, og mye er kanskje glemt. En lett måte å få elever engasjert i politikken ville derfor kanskje vært å bruke tredje året på videregående til å lære om samfunnet og politikken.

En pekefinger skal også rettes mot media. Lokalavisene er under valgtiden fylt opp med valgstoff, men hva med riksmedia? Mange i landet leser kun de store landsdekkende avisene som VG, dagbladet og Aftenposten. Disse avisene fronter bare de store og kjente politikerne som Jens, Erna og Siv. Men det er jo ikke disse vi skal stemme på... Kommunepolitikk handler mye om personvalg, men ikke av de som sitter på stortinge eller i regjeringen. Det er jo forsovet fint at «de store» tar seg tid og ønsker å hjelpe «de små», men det er ikke dette som burde vært i fokus. Ved å lese på protokollen på VG, ser jeg at mange av grunnen til at folk ikke stemmer er grunnet saker som er blitt avgjort på stortinget. Ikke de sakene som faktisk hører hjemme i kommunen. I tilleg forteller folk at de ikke liker de store politikerne som Siv, Erna og Jens og at det er derfor de ikke stemte. Det som er synd er at hvis disse hadde hatt rett kunnskap, hadde de visst at det ikke er disse som ville fått din stemme uansett, det er kommunepolitikerne som Fabian Stang.



Vi bor i verdens beste land. Vi er bortskjemte og vet kanskje ikke hvor godt vi har det. Kanskje har vi det for godt, siden 40% av landets myndige ikke gidder og bry seg nok til å dra til valglokalene og gi fra seg sin stemme?