mandag 30. januar 2012

Vaksinering av russen

Russetiden til 93-kullet ligger like rundt hjørnet. Allmenn kjent er det at ting kan gå ganske hett for seg. Fra tidligere russefeiringer har man sett at flere har blitt rammet av hjernehinnebetennelse. Dette ønsker folkehelseinstituttet å gjøre noe med. I samarbeid med helsesøstre landet rundt tilbys det vaksinering mot visse typer hjernehinnebetennelse på de videregående skolene. Elevene mener tilbudet er dårlig, og at ting må legges mer til rette.

Russen er en svært utsatt gruppe mot den smittsomme hjernehinnebetennelsen, og folkehelseinstituttet ønsker derfor at flest mulig tar vaksine. Det er nærkontakten, festing med høyd inntak av alkohol og lite søvn som øker smittefaren til ungdommen i russetiden. Faren ved hjernehinnebetennelse vekker selvsagt bekymring bland russen, og mange ønsker å ta den, men mener tilbudet er for dårlig.

Ved Frogn videregående skole har helsesøster sendt ut et nyhetsbrev i samarbeid med Akershus fylkeskommune, der hun forteller om problemet og forteller om tilbudet hun kan tilby den kommende russen. I brevet forteller hun om at det i 2010 ble meldt ni tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse som kunne relateres til russefeiringen, og gjør ved dette elevene oppmerksomme på faren. Det finnes flere forskjellige typer av hjernehinnebetennelse, og helsesøster forteller at hun kan tilby vaksine mot de to typene som har rammet russen tidligere. Selv om vaksinen ikke dekker alle typer av hjernehinnebetennelse oppfordrer hun elevene til å ta vaksinen som varer i flere år.

Med uthevet skrift står det nederst i brevet «NB! Elevene må kjøpe vaksinen selv, den koster i underkant av 500kr. Resept på vaksinen kan fåes på Helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen, deretter må de gå på apoteket og bestille vaksinen. Det tar vanligvis ca. 1 døgn fra du bestiller til du får vaksinen. Så vær ute i god tid. Du kan også få satt vaksinen hos fastlegen eller på helsestasjon for ungdom i din kommune.»

Det er dette som skaper problemer. Mange elever klager på at prisen for vaksinen er dyr. I tillegg må de få time hos fastlegen for å få resept (som også koster penger), dra å kjøpe den, for så å ta den med på skolen for å få satt den. Som kjent har de flest 18-åringer et stramt budsjett, spesielt før russetiden, og en utgift på ca. 650 kr er da ganske stor. Mange har også lange skoledager, jobb og trening som gjør det vanskelig å få tid til å dra til fastlegen og å kjøpe den.

Den første vaksineringen fant sted 25. januar på Frogn videregående. På denne vaksineringen var det ytterst få som møtte opp for å ta vaksinen, og derfor har helsesøster satt opp ny dato for vaksinering 3. februar, i håp om at flere vil møte. Jeg har forhørt meg litt rundt på skolen, og kun 4 av 10 svarte at de har planlagt å ta vaksinen den 3. februar. Grunnene er prisen, og at det faktisk virker lettere å ta vaksinen hos fastlegen sin. Elevene ønsker at det var mulig å kjøpe vaksinen hos helsesøster samme dag som man får satt den. Dersom dette hadde vært mulig ville flere tatt vaksinen på skolen, mener Hilde Hagen Deraas. Problemet ligger i at helsesøster ikke har rekvisisjonsrett på å skrive og å dele ut vaksinen, kun på å sette den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar